Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Sveikatos apsaugos ministerija kurčia žmonių skundams

kurciasLietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė apsilankė Vilniaus vaiko raidos centre, kuris vienintelis Lietuvoje teikia kompleksinį gydymą vaikams, turintiems raidos ir elgesio sutrikimų.

Dėl Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) aplaidumo daugybei Lietuvos vaikų gyvybiškai svarbus gydymas tapo sunkiai prieinamas. Vaikams jo tenka laukti daugiau nei po pusmetį. Dėl to į Prezidentę kreipėsi ir tėvai, ir nevyriausybinės organizacijos.

Vaiko raidos centre, kurio steigėjai yra Sveikatos apsaugos ministerija ir Vilniaus universitetas, kasmet gydoma iki 2000 vaikų, bet poreikis yra kur kas didesnis. Nuo 2013 m. rudens, kai įgriuvo šios gydymo įstaigos stogas, pagrindinis korpusas yra uždarytas. Vaikai ir darbuotojai priversti glaustis likusioje įstaigos dalyje apgailėtinomis sąlygomis. Pastaraisiais metais daugiau nei puse milijono eurų sumažėjo šios įstaigos biudžetas.

„Vaiko raidos centro padėtis atspindi Sveikatos apsaugos ministerijos požiūrį į vaikų ir paauglių sveikatos problemas. Ministerija neranda laiko pasirūpinti pažeidžiamiausiais vaikais. Jau daugiau nei metus jie gauna tik dalį reikiamo gydymo. Jeigu šie vaikai laiku sulauktų pagalbos, išvengtume daugelio tragedijų ir vaikų netekčių”, – sakė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, praėjusiais metais net 21 šios ministerijos tarnautojas rado laiko papildomai uždarbiauti europiniuose projektuose, jiems išmokėta 63 tūkst. eurų. Tačiau ministerijai pritrūksta pastangų įsigilinti į realias sveikatos srities problemas. Neveikiančios strategijos ir darbo grupės tik imituoja veiklą.

Vaiko raidos centro padėtį šalies vadovė aptarė su šio centro direktore dr. J. Petrulyte, sveikatos apsaugos ministre R. Šalaševičiūte, Vilniaus universiteto Santariškių klinikų generaliniu direktoriumi akademiku K. Strupu, klinikų filialo Vaikų ligoninės vadovu dr. J. Raistenskiu, vaikų ir paauglių psichiatru prof. D. Pūru, nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Šalies vadovė pabrėžė, kad sveikatos apsaugos ministrės, dirbančios jau pusę metų, apšilimo laikas jau pasibaigė ir laukiama konkrečių darbų – tikro rūpinimosi žmonių sveikata. SAM turi inicijuoti Vyriausybės sprendimą, kad Vaiko raidos centras vėl dirbtų visa apimtimi, ir vaikai gautų ne dalinį, o visą gydymą.

SAM neveiksnumas bado akis: prieš metus ministerija buvo įsipareigojusi išspręsti Vilniaus infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės sąlygų pagerinimo klausimą, bet rezultatų dar nematyti.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija