Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Varėnos verslininkai: „Nedidelis miestelis sėkmingam verslui nėra kliūtis, svarbiausia – aukšta gaminių kokybė“

Varėnos biblioteka. Rimanto Lazdyno nuotrauka.

Varėnos biblioteka. Rimanto Lazdyno nuotrauka.

Ar tikrai sėkmingą verslą įkurti galima tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose? Šis stereotipas mūsų šalyje netenka prasmės – aktyvūs mažesnių miestų gyventojai vis dažniau imasi kurti nuosavą verslą. Štai Varėnos rajone įregistruotų įmonių skaičius palengva auga – 2014 m. įregistruota 4 proc. daugiau įmonių negu 2013 m.

Varėnoje įsikūrusios UAB „Edjusta“, gaminančios lauko ir vidaus baldus bei kitus medienos gaminius, vadovai įsitikinę, kad nedidelis miestelis sėkmingam verslui nėra kliūtis, svarbiausia – aukšta gaminių kokybė. Įmonę Varėnoje įkūrę Edvinas Zelionka ir Justas Sinkevičius patikėjo savo idėja, kai dar buvo labai jauni, o dabar didžioji jų produkcijos dalis eksportuojama į Europos Sąjungos šalis.

„Žinoma, iš pradžių buvo sunku, nei vienas neturėjome pakankamai patirties, nebuvome medienos specialistai. Tačiau tikėjome savo verslu, daug ir sunkiai dirbome ir štai dabar jau turime tris įmones, vieną iš jų – Didžiojoje Britanijoje“ – pasakoja Edvinas.

„Svarbiausia susikoncentruoti į vieną sritį ir nebijoti sunkiai dirbti, – patirtimi apie verslo pradžią dalijosi E. Zelionka, – negalima per daug galvoti apie finansus – kiekviename versle atsiperkamumas neateina iš karto. Reikia didelio noro ir ištikus sunkumams visko nemesti, o galvoti, kaip galima padaryti geriau.“

„Edjusta“ įkūrėjo mintims pritarė ir jaunas verslininkas Simas Jaskutėlis, vienas iš „GoHisto“ programos, skirtos padėti mokiniams ruoštis istorijos egzaminui, kūrėjų. „Pradėti verslą nėra lengva, reikia įdėti daug darbo. Kai esi jaunas, ne visi vyresni žmonės į tave, kaip verslininką, žiūri rimtai, ypač kai sritis tokia – istorijos mokymas, švietimas. Tačiau mes patys į turinio dalį nesikišame – paliekame tai patyrusiems mokytojams, kurie žino, ko reikia mokiniui, todėl rinkai pateikiamas kokybiškas produktas ir klientai mumis pasitiki“, – sakė S. Jaskutėlis.

Anot verslininko, kol kas aktyviausiai jų sukurta programa naudojasi Vilniaus ir Kauno moksleiviai. Taip pat aktyvumu išsiskiria Alytaus, Mažeikių bei Kaišiadorių gyventojai. S. Jaskutėlio manymu, nebūtinai didžiausi verslai kuriami tik didžiuosiuose miestuose – geras verslininkas savo idėją neretai sugeba įgyvendinti ir savo gimtajame mieste.

Alytaus regiono įmonės sėkmingai eksportuoja produkciją į užsienį – apskrityje eksportuoja 2,4 proc. visos Lietuvoje pagamintos ir užaugintos produkcijos, o per pastaruosius penkerius metus vietinės produkcijos eksportas vidutiniškai augo 7,8 proc.

Alytaus apskritis patenka tarp penkių apskričių, kuriose pramonė sukuria didžiausią dalį pridėtinės vertės – šio regiono pramonė sukuria 27,2 proc. pridėtinės vertės – 3 proc. punktų viršija šalies vidurkį. Be to, apskrities mažų ir vidutinių įmonių eksportas praėjusiais metais sudarė 87,1 proc. viso apskrities eksporto, o tai didžiausias rodiklis šalyje (šalies vidurkis – 53,6 proc.).

UAB „Edjusta“ ir UAB „EJ Baltic“ bendraįkūrėjai E. Zelionka ir J. Sinkevičius bei „GoHisto“ bendraįkūrėjai Julius Pauliukevičius ir Simas Jaskutėlis kovo 26 d. dalyvaus Varėnoje vyksiančiame Všį „Versli Lietuva“ organizuojamame renginyje „Verslas veža” ir dalinsis savo verslo sėkmės istorijomis. Taip pat renginyje pranešimus skaitys muzikantas, verslininkas, prekių ženklų „MPP Clothing“ ir „Muscleshop.lt“ įkūrėjas Vytautas Medineckas-Ironvytas, aktorius Marius Repšys. Renginio dalyvių taip pat laukia pramoginis „Fight for Fitness“ pasirodymas.

Rasa Bagdonienė
VšĮ „Versli Lietuva“
Komunikacijos vadovė