Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Gastroenterologė Danutė Voverienė: sveiko žarnyno paslaptis įminta

Gastroenterologė-Danutė-VovAr žinojote, kad XXI amžiuje pradėtos kurti vidurių užkietėjimo klinikos net vaikams nuo 6 metų? Ar galėtumėte pagalvoti, kad vidutinio amžiaus žmogaus storojoje žarnoje yra apie 6 kg nesuvirškintų maisto likučių? Gastroenterologė Danutė Voverienė įspėja, kad žarnyno problemos aplanko vis jaunesnius žmones ir svarbu kuo greičiau pradėti reaguoti į šiuos negalavimus. Gydytoja dalinasi visuomenėje vis dar mažai vertinamu sveikatos receptu – kasdien įtraukite pakankamą maistinių skaidulų kiekį į savo mitybos racioną.

Kada dar galime kovoti su žarnyno problemomis?

Nesuvirškinti maisto likučiai žarnyne ima rūgti, išskiria toksines medžiagas, kurios patenka į kraujagyslių sistemą, o vėliau kartu su krauju patenka į organų sistemas ir nuodija kiekvieną mūsų ląstelę. Visgi, kol virškinimo trakte tūnančių medžiagų dar nepasisavino organizmas, mes galime jas pašalinti tinkamai reguliuodami savo mitybą. Taigi, kaip turėtumėme keisti savo mitybą?

Maistinės skaidulos pasiekiamos ranka

Pasak gastroenterologės Danutės Voverienės, funkcines žarnyno problemas efektyviausiai galima spręsti užtikrinant pakankamą maistinių skaidulų kiekį mityboje (suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama suvartoti bent 20 – 30 g šių medžiagų). Pagrindiniai maisto produktai, kuriuose apstu skaidulinių medžiagų – daržovės, vaisiai, rupi duona, visų grūdo dalių turintys duonos gaminiai, makaronai, pupelės, avižos ir pan. Maistinės skaidulos patekusios į mūsų organizmą sujungia kenksmingas medžiagas (sunkiuosius metalus, sočiųjų riebalų rūgštis) ir paskatina toksinų pašalinimą iš mūsų organizmo.

Pakankamas skaidulinių medžiagų vartojimo kiekis:

1. spartina žarnyno turinio judėjimą;

2. saugo nuo vidurių užkietėjimo;

3. sukelia sotumo jausmą ir padeda sulieknėti;

4. mažina cholesterolio ir gliukozės koncentraciją kraujyje.

Gastroenterologė džiaugiasi maistinių skaidulų produktų pasiūla

Gastroenterologė Danutė Voverienė džiaugiasi, kad šiuo metu vartotojams yra siūlomi subalansuoti maistinių skaidulų produktai. Šie produktai itin naudingi skubantiems ir daug laiko savo mitybą prižiūrėti neturintiems žmonėms, nes vartodami skaidulinius produktus iš karto gauname rekomenduojamą maistinių skaidulų kiekį. Gastroenterologė išskiria lietuvišką skaidulinį produktą ColonWell, kurio natūrali sudėtis yra išpuoselėta iki maksimumo. Gydytoja skaidulinius produktus rekomenduoja vartoti tiems, kuriems svarbi ne tik žarnyno švara, bet ir viso organizmo darna.

Ankščiau ar vėliau „bendrą kalbą” su žarnynu teks rasti visiems, tai kodėl nepradėjus „kompromisų” ieškoti kuo greičiau? Pasirinkę maistinėmis skaidulomis praturtintą mitybą, mes galima užtikrinti sveiką žarnyno veiklą ir gerą gyvenimo kokybę.

Sveikatos.info