Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Druskininkai gali tapti kvartalinės renovacijos pradininkais Lietuvoje

druskinikaiDruskininkų savivaldybė yra viena iš renovacijos lyderių šalyje: iš viso čia jau renovuoti 24 daugiabučiai, iš kurių 13 užbaigta šį mėnesį. Daugumą jų administruoja savivaldybės uždaroji akcinė bendrovė „Druskininkų butų ūkis“, o pastoliai jau stovi ir darbai vyksta prie dar 30 daugiabučių.

Liepos 16 d. kurorte vyko konferencija „Kokybiška renovacija Druskininkuose“, sukvietusi beveik 100 dalyvių iš visos Lietuvos. Renginyje dalyvavo Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė, Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta, Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė, VĮ Statybos produkcijos sertifikavimo centro direktorius Robertas Encius, nepriklausomas ekspertas, VGTU docentas Česlovas Ignatavičius, Druskininkų savivaldybės atstovai, šalies butų ūkių, renovacijos darbus vykdančių įmonių atstovai ir atnaujintų namų gyventojai.

„Labai tikiu, kad kvartalinė renovacija gali prasidėti būtent nuo Druskininkų, kur jau yra ir tokios užuomazgos, ir tam parengta komanda“, – sakė Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

„Jeigu nebūsime pirmieji, būsime paskutiniai“, – tokius prieš keletą metų savo pasakytus žodžius prisiminė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, pasidžiaugdamas, kad renovacijos būtinybe patikėjo ir savivaldybės specialistai, ir „Druskininkų butų ūkio“ vadovai, ir druskininkiečiai, kurie įsijungė į daugiabučių namų renovaciją. Meras įteikė padėkas iniciatyviausiems ir aktyviausiems daugiabučių namų atstovams, kurie tapo geraisiais renovacijos ambasadoriais Druskininkuose.

„Negaliu sakyti, kad visi to nori ir dėl to tenka apgailestauti. Tačiau procesas įsibėgėjo ir labai smagu, kad Druskininkuose sparčiai daugėja gražesnių namų, kuriuose gyvenantys žmonės turi pigesnę šilumą“, – sakė R. Malinauskas.

Jam pritardama Aplinkos viceministrė D. Matonienė pastebėjo, kad renovacijai skirti pinigai nėra begaliniai ir Druskininkai, vieni pirmųjų įšokdami į šio proceso traukinį, tikrai laimėjo. „Entuziazmo ir iniciatyvų mes turime daugiau nei pinigų‘, – pripažino D. Matonienė.

Renginio dalyviai apžiūrėjo renovuotus daugiabučius, kurie yra ne tik Druskininkų mieste, bet ir Leipalingyje. Ant visų renovuotų daugiabučių namų fasadų buvo pritvirtinti energinio naudingumo sertifikatai. Meras R.Malinauskas, lydėdamas svečius, ekskursijos metu akcentavo, kad Druskininkuose pradėjus daugiabučių namų modernizavimą, jis pradėtas kvartaliniu principu – pasirinkta M.K.Čiurlionio gatvė, kurioje yra daug vienas šalia kito – dabar jau atnaujintų namų. Taip pat akcentuota, kad didelis dėmesys skiriamas teritorijos ir automobilių aikštelių sutvarkymui šalia renovuotų namų.

Konferencijos pranešėjai akcentavo ir gyrė renovuojamų namų tiek projektavimo, tiek atnaujinimo drabų kokybę, priežiūros ekspertų reikalingumą bei svarbą.

Namus renovuojančių bendrovių vadovai pasidžiaugė, kad Druskininkuose turi daug darbo ir pripažino, kad daugiabučių namų renovacijos procesas nėra lengvas, kadangi jame dalyvauja ne tik užsakovas ir prižiūrėtojas, bet ir gyventojai. „Su kiekvienu baigtu objektu įgauname vis daugiau patirties, o darbuotojai supranta, kad darbus būtina atlikti kokybiškai“, – kalbėjo rangovai, sulaukę „Druskininkų butų ūkio“ direktorės Vladzės Prunskienės padėkų už tai, kad įvykdė keliamus reikalavimus. „O reikalaujame mes daug“, – neslėpė V. Prunskienė.

Druskininkų savivaldybės administracijos Dokumentų ir informacijos skyriaus informacija