Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

5 patikimi būdai išvengti peršalimo ligų

slogaIš vasaros estafetę perėmęs ruduo primena ne tik apie šiltesnius rūbus ar rudeninių gėrybių derlių. Šis metų laikas taip pat signalizuoja ir apie neužilgo prasidėsiantį peršalimo ligų ir ūminių susirgimų sezoną. O jam ruoštis ir stiprinti imunitetą rekomenduojama jau dabar.

Rūpintis pradeda jau susirgę

Pasak „MediCA klinika“ gydytojos Raimondos Lukminės, viena dažniausiai daromų klaidų – sveikata pradedama rūpintis tik jau susirgus, pajutus pirmuosius simptomus. „Reklamose paprastai sakoma, kad susirūpinti sveikata reikia pajutus pirmuosius simptomus. Aš savo ruožtu vadovaujuosi kita išmintimi: sveikata reikia rūpintis, kol esame sveiki, nes susirgus jau tenka rūpintis liga. Žmonėms kažkodėl pirmasis variantas atrodo patrauklesnis, nors medicininiu požiūriu jis – trumparegiškas“, – stebėjosi gydytoja.

„Žinoma, gerai, jei vos pajutę negalavimo simptomus jie kreipiasi į gydytojus, klausia patarimų vaistininkų, tačiau pats geriausias kelias negalavimų išvengti – profilaktika ir imuniteto stiprinimas. Juk būtent nuo imuninės sistemos atsparumo priklauso, ar esame imlūs užkrečiamoms ligoms, kaip greitai jomis persergame, ar pavyksta išvengti rimtesnių komplikacijų,“ – aiškino R.Lukminė.

„Camelia“ vaistininkas Arturas Nastaravičius savo ruožtu pastebi, kad vaistinėse besilankantys pacientai turi pakankamai informacijos apie imuniteto stiprinimą, tam tinkamus papildus bei priemones: „Kai kurie žmonės iš tiesų rūpinasi, klausinėja apie imuniteto stiprinimą. Ypač domisi vyresnio amžiaus žmonės bei vaikus auginantys tėvai. Ir tai geras ženklas, nes būtent šių dviejų amžiaus grupių žmonėms net ir paprastos peršalimo ligos kur kas pavojingesnės, o jų imunitetas dažnai per silpnas tinkamai dorotis su liga“. 

Imunitetui stiprinti – kompleksinės priemonės

Imuniteto stiprinimas – nuoseklus ir kompleksiškas procesas, susidedantis iš įvairių žingsnių. Pirmiausia tai – subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, darbo ir poilsio režimas, žalingų įpročių atsisakymas, streso vengimas. Tačiau, pasak vaistininko A.Nastaravičiaus, rekomenduojama organizmą papildyti ir įvairiais vitaminais, mikroelementais, imuninę sistemą aktyvinančiomis medžiagomis (liofilizuotų bakterijų lizatu) ar imunitetą stiprinančiais maisto papildais.

„Norisi atkreipti dėmesį į žmones, kurie atvėsus orams vengia eiti į lauką, nebūna gryname ore, kartais net patalpas pamiršta vėdinti, nes esą šalta. Tai, sakyčiau, gana pavojingas įprotis. Buvimas gryname ore stiprina organizmą, leidžia jam prisitaikyti prie metų laikų kaitos ir tokiu būdu mažiname galimybę susirgti peršalimo ir kitomis šaltajam sezonui būdingomis ligomis“, – pabrėžė „MediCA klinika“ gydytoja.

R. Lukminė atkreipė dėmesį ir į vitamino D naudą imunitetui: „Gyvenant Lietuvoje reikėtų atkreipti dėmesį į vitaminą D. Saulėtuose kraštuose žmonės jį įsisavina būdami atviroje saulės šviesoje, tačiau mūsų šalies klimatas tam tinkamas tik vasarą. Prasidėjus rudeniui, pacientai, ypač vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės, turi pasirūpinti šio vitamino gavimu. Trūkstant vitamino D, vaikams gali deformuotis  stuburas, sulėtėti dantų augimas, atsiranda dėmės dantų emalyje, suaugę žmonės gali justi kaulų skausmą, susilipinėjusius raumenis. Esant šio vitamino trūkumui padidėja tikimybė susirgti infekcinėmis ligomis“.

5 patikimi būdai peršalimo ligoms išvengti:

Rankų higiena. Tai pirmas ir lengviausias būdas atsikratyti žalingų mikrobų, sukeliančių ir platinančių ligas.

Tinkama mityba. Stenkitės vartoti maisto produktus, kuriuose yra pakankamai mikroelementų, ypač vario ir cinko. Rudenį atiduokite duoklę šviežiems sezoniniams vaisiams bei daržovėms.

Grūdinimasis. Organizmo grūdinimui tinka net minimali fizinė veikla gryname ore (pvz. kasdieniai pasivaikščiojimai) taip pat vandens procedūros.

Organizmą stiprinantys preparatai. Pasitarus su vaistininku rekomenduojama vartoti vitaminą C ir kitus imunitetą aktyvinančius preparatus.

Skiepai. Artėjant virusinių ligų epidemijai rekomenduojama pasiskiepyti, ypač rizikos grupėms – vaikams ir senjorams – priklausantiems žmonėms