Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Vagys šventes tradiciškai švenčia diena vėliau

vagis-rakina-spynaArtėjant gražiausioms metų šventėms, darbymetis prasideda ne tik tiems, kas rūpinasi dovanomis, bet ir tiems, kas rūpinasi dovanomis sau – iš jūsų namų. Linksminantis, apsipirkinėjant ar lankant tolimus giminaičius – svarbu pasirūpinti ir savo namų saugumu ir nepalikti jų ilgapirščiams. Tai ypač aktualu šiais metais, kai šventinėms turime keletą dienų atostogų.

Šventiniai ir ilgieji savaitgaliai – pats darbymetis vagims

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininko Sigito Šemio, per daugelį metų pastebima, jog prieš žiemos sezono šventes vagysčių padaugėja – jų kasmet fiksuojama įvairaus tipo, ypač artėjant šventiniam periodui ar pačių švenčių metu, kuomet namai paliekami be apsaugos.

Vagys įsibrauna naktį, kuomet įsitikina, jog namuose šeimininkų nėra arba tuomet, kai pradeda temti, o namų gyventojai ima jungti šviesas. Tokių nusikaltimų metodikos įvairios: vagis gali pasirinkti atokesnius namus, pasislėpę juos stebėti, o pamačius, kad namuose vakarėjant šviesos neįsijungė – imtis veiksmų. Dažnai tokiems darbeliams pasirenkami kraštiniai namai. Būna atvejų, kuomet turtas nukenčia ir savininkams esant namuose: vagys eina per laiptines ir tikrina butus fiziškai, radę neužrakintą butą dažniausiai pakliūna į prieškambarį, kuriame laikomos rankinės, paltai su piniginėmis ar telefonai.

Policijai antrina ir vienos iš Lietuvoje veikiančių draudimo bendrovės Bendrosios žalų sureguliavimo skyriaus vadovas Giedrius Norkus: „Šventiniu periodu padaugėja pranešimų apie vagystes. Iš draudėjų aplinkybių paaiškinimo galima teigti, kad vagys renkasi ilgesniam laikui (keletui dienų) be priežiūros ir be apsaugos paliktus namus. Braudamiesi į paliktus ir neapsaugotus namus, vagišiai juose turi daugiau laiko – taip gali išnešti ne tik smulkius, bet ir stambesnius daiktus ar net baldus, montuojamą buitinę techniką. Jei nukentėjusysis apsidraudęs, tuomet dėl vagystės jis nepatiria finansinių nuostolių.”

5 saugių namų patarimai

Draudimo bendrovės ekspertai ir policijos atstovai duoda kelis patarimus, suteiksiančius saugumo jausmą šventiniu laikotarpiu:

1. Stiprinkite ryšius su kaimynais. Gyvenvietėse, kuriose aktyviai veikia gyventojų bendrijos, yra žymiai sumažėjęs įvairių nusikaltimų skaičius. Jos nariai dalinasi informacija, prižiūri aplinką ir praneša apie įtartinus asmenis. Tai puiki prevencinė priemonė apsaugoti ne tik savo asmeninį turtą, bet ir bendrą aplinką. Jei jūsų teritorijoje nėra tokių bendrijų, suorganizuokite arba bent pažinokite savo artimiausius kaimynus. Tik veikdami drauge ir rodydami iniciatyvą galite užkirsti kelią nemaloniems įvykiams.

2. Įvertinkite savo turtą ir parinkite tinkamą apsaugą. Žmogus savo turtą turėtų individualiai įvertinti ir pagal tai parinkti atitinkamą apsisaugojimo priemonę: apsaugos signalizaciją, langų apsaugą ar šarvuotas duris, o galbūt visų šių priemonių kompleksą. Tokia patalpų apsauga sumažina tikimybę, kad bus pavogta daug turto, nes vagis turi labai mažai laiko darbuotis.

3. Brangius daiktus slėpkite atskirose vietose. Išvykstant ilgesniam laikui, juvelyrinius dirbinius ir pinigus paslėpkite atskirose vietose. Vagys dažnai pirmiausia tikrina miegamuosius, vonios kambarius, taip pat spintas, kuriose gyventojai laiko metalines dėžutes. Jei tokią randa – tai bus pagrindinis grobis. Kadangi tai nėra seifas, jas lengva išlaužti ir tai ypatingai traukia vagis.

4. Nepalikite vertingų daiktų atvirose vietose. Stenkitės brangesnius daiktus laikyti toliau nuo langų bei kitų atvirų vietų, ypač jei gyvenate nuosavame name. Jums nesant namuose, vagims lengva išdaužti langą ir susižerti smulkiąją techniką: kameras, planšetes, nešiojamus kompiuterius. Laikykite juos spintelėse ar stalčiuose.

5. Jei išvykstate – praneškite kaimynui. Jei ruošiatės ilgąjį savaitgalį praleisti ne namuose – praneškite apie tai kaimynui. Paprašykite, kad kartas nuo karto apžiūrėtų jūsų namų valdą ir būtinai praneštų apie įtartiną veiklą. Taip pat paprašykite, kad surinktų jūsų paštą, taip imituodami jūsų buvimą namuose.

Vidas Gudonis
Marketingo skyriaus vadovas
„Gjensidige Baltic” Lietuvos filialas