Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Lietuviai sako „ne“ riebiems ir papuošimais perkrautiems tortams

tortasKonditeriai pastebi, kad seniau laikytas tradiciniu – gausiai papuoštas riebaus kremo tortas – praranda populiarumą. Tą pagrindžia ir pasikeitę pirkėjų įpročiai – šie pirmenybę teikia gaiviam gaminio skoniui ir subtiliai išvaizdai, rodo bendrovės „Minordija“ užsakymu atliktas reprezentatyvus gyventojų nuomonės tyrimas.

Atsakydami į klausimą, kam teikiate pirmenybę, renkantis tortus ar kreminius gaminius, daugiausiai – 43 proc. lietuvių – išskyrė gaivumą, 31 proc. – torto išvaizdą bei papuošimus.

„Tyrimo rezultatai pagrindžia seną tiesą, jog tortas turi būti ne tik skanus, bet ir išvaizdus. Kalbant apie lietuvio skonį, akivaizdu, jog gaivumas nusveria saldumą, o sodrus sviestinis kremas tortų mėgėjams taip pat nėra pirmoje vietoje renkantis gaminį“, – teigia bendrovės „Minordija“ technologė Rūta Šiušienė.

Pasak technologės, po truputį keičiasi ir papuošimų mados – šiandien labiausiai vertinama tiesi torto forma, kuri gali būti papildyta vos keliais subtiliais papuošimais, vengiama seniau taip mėgtų perkrautų gaminių iš cukraus masės ar ryškiaspalviais dažais padengtų papuošimų.

Apklausos duomenimis, saldūs tortai domina kas penktą, o į riebumą dėmesį atkreipia tik kas dešimtas pirkėjas. R. Šiušienė sako, kad tokiam pirkėjų pasirinkimui įtakos turi ir metų laikai, ir kokia proga tortai yra perkami: „Esant šaltajam sezonui, visuomet norisi daugiau kalorijų turinčio maisto, todėl žiemą populiaresni sviestinio kremo ir šokoladiniai tortai. Iš patirties galiu pasakyti, jog šiuos tortus lietuviai dažniau renkasi ir jubiliejų proga, o vakarienės metu mieliau valgo gaivesnius saldumynus,“ – sako R. Šiušienė.

Tarp kitų torto pasirinkimo kriterijų lietuviai taip pat įvardijo torto traškumą (10 proc.), kainą (3,6 proc.), šviežumą, galiojimo laiką, pagaminimo datą (2,6 proc.), sudėtį, natūralius produktus (1,6 proc.).

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko visuomenės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“.

Rūta Šiušienė
UAB „Minordija“ technologė