Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Siūlo griežtesnę atsakomybę už alkoholio vartojimą viešumoje

Seimas ieško būdų mažinti alkoholio suvartojimą šalyje.

Seimas pradėjo svarstyti vidaus reikalų viceministro Česlovo Mulmos pristatytas Administracinių nusižengimų kodekso ir Vandens įstatymo pataisas (projektai Nr. XIIP-4836, Nr. XIIP-4837), kuriomis siūloma numatyti griežtesnę administracinę atsakomybę už alkoholinių gėrimų vartojimą viešose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymą viešose vietose bei už saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklių pažeidimus.

Teikiamu projektu siūloma sugriežtinti administracinę atsakomybę už alkoholinių gėrimų gėrimą viešose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymą viešose vietose nustatant įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 100 eurų, o už tokių veikų padarymą pakartotinai – baudą nuo 100 iki 200 eurų. Šiuo metu šis administracinis nusižengimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 14 iki 30 eurų, o pakartotinis nusižengimas – baudą nuo 30 iki 90 eurų.

Projektu taip pat siūloma numatyti administracinę atsakomybę už saugaus elgesio ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklių pažeidimus ir pavojingesnio pobūdžio saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje taisyklių pažeidimus (tokius kaip maudymasis draudžiamose vietose arba draudžiamu laiku, apsvaigus nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų) ir nustatyti baudą nuo 100 iki 500 eurų, už pakartotinį nusižengimą bauda siektų nuo 500 iki 900 eurų. Šiais siūlymais siekiama skatinti atsakingą asmenų požiūrį į savo ir aplinkinių sveikatą bei gyvybę, atgrasyti asmenis nuo administracinių nusižengimų darymo ir paveikti administracinius nusižengimus padariusius asmenis, kad jie laikytųsi įstatymų ir vėl nedarytų pažeidimų, įvertinus dideles gelbėjimo darbų organizavimo ir vykdymo išlaidas. Lydimojo Vandens įstatymo pakeitimu numatoma įtvirtinti, kad Saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisykles tvirtina savivaldybių tarybos.

Už nesiėmimą priemonių reikiamai sutvarkyti maudymosi vietas žmonių masinio poilsio vietose, kitų vandens telkinių nesutvarkymą, kai tai gali sukelti pavojų žmonių gyvybei, bauda siektų nuo 100 iki 500 eurų ( šiuo metu bauda siekia nuo 30 iki 60 eurų).

Po pristatymo už projektus balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 8, susilaikė 19 parlamentarų. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti gegužės 23 d.