Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Nuotekų valymo įrenginiai – kaip išsirinkti gerus ir kokybiškus?

Dažnam iš mūsų naujas gyvenimo etapas prasideda tada, kai įsigyjame ar pasistatome nuosavus namus ir pradedame rūpintis tūkstančiais dalykų, apie kuriuos iki tol nieko nežinojome. Vienas iš jų – tai nuotekų priežiūra. Tam, kad ką tik prasidėjusi naujų namų istorija nesibaigtų ekologine nelaime, reikėtų žinoti keletą svarbių dalykų.

Nuotekos ir valymo įrenginiai

Nuotekų valymas – tai procesas, skirtas nuotekose esančių teršalų pašalinimui. Jį sudaro fiziniai, cheminiai ir biologiniai procesai, kurių metu iš nuotekų šalinami organiniai teršalai, skendinčiosios medžiagos bei biogeniniai teršalai. Nuotekų valymo įrenginiai yra, aplinkosaugines funkcijas atliekančios, sistemos, kurios tarnauja ne tik gamtai, bet ir žmogui. Ir jei kieme turite išsikasę šulinį, nuotekų valymo įrenginiai užkirs kelią nešvarumų ar kenksmingų medžiagų patekimui į gruntą ir per jį į vandenį. Jei rūpinatės savo sveikatos saugumu, tai nuotekų valymo įrenginiai – pirmosios būtinybės įrenginiai, kurie turėtų atsirasti susiprojektavus namus ir prasidėjus statyboms.

Įrenginių pasirinkimas

Nuotekų valymo įrenginius patartina rinktis atidžiai ir apgalvotai. Svarbu atsižvelgti į tai, kad įrenginys būtų kompaktiškas, neužimtų daug vietos sklype, negadintų estetinio vaizdo, neskleistų nemalonaus kvapo ir turėtų CE ženklinimą. Šiomis dienomis galima įsigyti ypač švariai nuotekas išvalančių, sertifikuotų ir atestuotų valymo įrenginių, kuriuos pagal įstatymus leidžiama montuoti net labiausiai saugomuose ir puoselėjamuose gamtos kampeliuose. Įrenginio dydį reikėtų rinktis pagal name nuolatos gyvenančių ar dirbančių asmenų skaičių ir jų sunaudojamo vandens kiekį. Visas buitines nuotekas, tarp jų net ir tualetų turinį, paversti skaidriu bekvapiu vandeniu gali tik kokybiški valymo įrenginiai ir tinkama nuolatinė jų priežiūra. Buitinių nuotekų valymo įrenginiai, esantys rinkoje, labai skiriasi dydžiais, įranga, naudojama technologija, eksploatacijos kaina. Taigi, įsigyjant nuotekų valymo įrenginį, reikia įvertinti ne tik jo įsigijimo kainą, bet ir įrenginio veikimo laikotarpį, jo eksploataciją.

Valymo įrenginių priežiūra

Nuotėkų valymo įrenginių aptarnavimą sudaro specialistų bei įrenginio šeimininko savarankiškai atliekami darbai, kurie yra reikalingi, kad valymo įrenginys funkcionuotų tvarkingai. Didžioji dauguma gamintojų suteikia galimybę pačiam įrenginio savininkui prižiūrėti savo valymo įrenginį. Tačiau, ne kiekvienas valymo įrenginys yra „draugiškas“ vartotojui, o dėl neišsamių įrenginio priežiūros apmokymų bei neišsamios instrukcijos vartotojo savarankiškai vykdoma įrenginio priežiūra gali būti ir ne visai sėkminga. Todėl, rekomenduojama dėl valymo įrenginių priežiūros pasitarti su gamintoju ir montuotoju.