Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Daliai buitinių vartotojų nuo kitų metų mažėja gamtinių dujų kaina

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) patvirtino UAB „Lietuvos dujų tiekimas“ gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams, galiosiančius nuo 2018 m. sausio 1 d. (žr. VKEKK pranešimą spaudai).

I pogrupio vartotojams, kurie gamtines dujas naudoja maistui ruošti, kintamoji tarifo dalis, t. y. už kub. m, mažėja daugiau nei 8 proc., o pastovioji tarifo dalis – nesikeičia. II ir III pogrupio vartotojams gamtinių dujų kintamoji ir pastovioji kainos dalis išlieka tokia pati, kaip ir 2017 m. II pusm.

I pogrupio vartotojams sumažinti už suvartojamus gamtinių dujų kub. m mokamą kainą leido VKEKK nustatytos mažesnės gamtinių dujų perdavimo ir skirstymo kainos, kurios iš esmės mažėja dėl perdavimo ir skirstymo operatorių ankstesniais laikotarpiais gautos didesnės nei Komisijos leistina investicijų grąžos – dabar ši suma grąžinama vartotojams.

Buitiniai vartotojai, atsiskaitydami už gamtines dujas, kas mėnesį moka pastoviąją tarifo dalį, kuri nepriklauso nuo suvartojamo gamtinių dujų kiekio, bei kintamąją tarifo dalį – mokama priklausomai nuo to, kiek dujų suvartojama.

Gamtinių dujų tarifai buitiniams vartotojams perskaičiuojami du kartus per metus.

Aistė Griškonytė
Veiklos valdymo skyriaus patarėja
Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija