Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Žaislų tendencijos – kurie taps vaikų geidžiamiausi?

Photography and Postproduction

Prekybininkų duomenimis, kiekvienais metais lietuvių susidomėjimas žaislais padidėja jau lapkritį, tačiau pirkimo bumas prasideda gruodį, kuomet jų nuperkama nuo kelių iki keliolikos kartų daugiau nei kitais mėnesiais. Pastebima, kad žaislų tendencijos pastaruoju metu kinta greičiau nei madingų drabužių, tad artėjant šventėms rasti tinkamiausią žaislą dovanai gali tapti nemenku iššūkiu. Vieno lietuviško prekybos tinklo atstovai, analizuodami pirkimų duomenis ir pasaulines tendencijas, atskleidžia, kokie žaislai tikėtina bus populiariausi šiais metais.

„Gruodžio mėnesį pastebimai išauga radijo bangomis valdomų mašinų, pliušinių žaislų su funkcijomis, lėlių–kūdikių, modelių trasų ir garažų, profesinių rinkinių, vonios žaislų, traukinių, konstruktorių, stalo žaidimų paklausa. Tačiau šiandieninės žaislų rinkos tendencijos tapo neatsiejamos nuo pažangių technologijų vystymosi krypčių. Ši tendencija pastebima ir Lietuvoje – dalis tėvelių savo vaikams ieško įmantresnių edukacinių žaislų, ugdančių ne tik mąstymo, patyrimo ir pojūčių gebėjimus, bet ir, pavyzdžiui, programavimo ar kodavimo įgūdžius“ , – teigia prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Kaip vieną iš populiarių pavyzdžių ji įvardina robotų kūrimo ir kodavimo platformą arba radijo bangomis valdomų modelių konstruktorius, skirtus vaikams nuo 7 metų amžiaus. Anot jos, žaislų, kurie skatina programavimo, robotų kūrimo įgūdžių lavinimą artimiausioje ateityje tik daugės, o edukacinių žaidimų rinkoje ši kryptis įgauna vis didesnį pagreitį.

Anot V. Drulienės, gausiame prekybos tinklo asortimente galima rasti ir lietuviškų žaislų, kurių didžiąją dalį sudaro edukaciniai žaidimai: kubeliai su raidėmis, žemėlapių dėlionės bei kūrybiniai rinkiniai. Pastarieji šiemet tarp pirkėjų susilaukia vis didesnio populiarumo, jų pardavimų apimtys dvigubėja.

Lietuviško prekybos tinklo duomenimis, šiemet tarp populiarių žaislų išlieka automobilių modeliai bei jų rinkiniai, pasaulyje populiarumo neprarandantys suktukai su paleidėju „Fidget Spinner“, vandens šautuvai, išmanusis plastilinas, medinių dėlionių rinkiniai, žaislinių ponių figūrėlių rinkiniai bei domino. Šiemet žaislų kainų vidurkis siekia apie 11 eurų, o pigiausių žaislų, tinkamų dovanoms, kainos parduotuvėse siekia 2 eurus – būtent tiek kainuotų vienas populiarus automobilio modeliukas.

„Kintančios tendencijos kiekvienais metais skatina mus papildyti asortimentą naujovėmis. Šiais metais parduotuvėse turime per 4000 žaislų ir žaidimų, o pagrindinės asortimento naujienos apima konstruktorius, lėles bei jų namelius, automobilių modeliukus bei kūdikiams ir mažiems vaikams skirtus žaislus, lavinančius kalbėjimą, skaitymą, fizinį aktyvumą ar pirštų miklumą“, – vardina komercijos vadovė.

Pasak V. Drulienės, nemaža dalis žaislų yra gaminami pagal tuo metu populiarių animacinių filmų pavadinimus ar juose vaizduojamus herojus. Tačiau tokie žaislai vaikų simpatijas išlaiko ribotą laiką.

„Ypatingai žaislų madas diktuoja įvairūs nauji filmukai ir juose vaizduojami superherojai. Žaislų gamintojai analizuoja įvairių filmų bei animacinių filmukų vaikams reitingus ir žaibiškai prisiderina, sukurdami ir pasiūlydami naujienas, susietas su filmukų pavadinimu ar jo herojais. Tačiau vaikų poreikiai keičiasi labai greitai, todėl natūralu, kad tokie žaislai mažuosius domins trumpesnį laiką arba iki kito animacinio filmo populiarumo bangos“, – sako V. Drulienė.

Parduotuvėse galima rasti ne tik dovanas, bet ir visa kita, ko reikia Kalėdoms: nuo šventiniam stalui meistrų paruoštų maisto produktų iki namų papuošimų, dekoracijų eglutėms, gardžios arbatos bei neatskiriamu švenčių atributu tapusių mandarinų.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė